torstai 9. toukokuuta 2013

From Russia with love #1 - Ermitaž

Venäjällä vietetään tänään voiton juhlaa, joten mikä olisikaan parempi päivä alkaa purkamaan kamerasta kuvia tänne blogin puolelle tuolta omlata Venäjän reissulta.
Kuvia kertyi ihan mukavasti ja hetken mietinnän jälkeen ajattelin aloittaa ensimmäiseksi sellaisen kohteen kuvista, jota itse odotin koko matkalta luultavasti kaikista eniten eli Eremitaašia, yhtä maailman suurimmista taidemuseoista. Tuon paikan viehätystä lisää entisestään Talvipalatsi, jossa Venäjän tsaarit viettivät kylmät talvet. Minua kiinnostaa Venäjän historia, varsinkin noiden hallitsijoiden suhteen, joten olin enemmän kuin innoissani kun pääsin tuolla tällä vierailulla käymään.
(jos et jaksa kaikkea lukea, niin vilkaise edes kuvat)

Eremitaašin taidekokoelmaan kuuluu kokonaisuudessaan noin 3 miljoonaa esinettä ja itse museon päätiloissa on yhteensä 365 näyttelyhuonetta. Päätilat koostuvat kuudesta rakennuksesta, joita ovat Talvipalatsi, uusi ja vanha Eremitaaši, pieni Eremitaaši, Eremitaašin teatteri sekä reservirakennus. Lisäksi päätilat sisältävät kolme kerrosta.
Suurimman osan ajasta olin itse ihan pihalla siitä, että missä milloinkin oltiin. Meillä tosiaan ei ollut mitään opastettua kierrosta, vaan ihan itse saatiin tuolla seikkailla. Olen maailman huonoin kartanlukija, enkä osannut lukea edes tuota museon karttaa ja kun käännyttiin oikealle, vasemmalle, mentiin suoraan ja sitten taas vasemmalle niin olin jo ihan eksyksissä. Onneksi porukasta löytyi ainakin yksi joka oli kartalla, ainakin jotenkin.

Hyvin positiivista tuossa paikassa on myös se, että opiskelijoiden ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi pääsylipuista, sillä he pääsevät sisälle ilmaiseksi. Meidän porukasta meni heittämällä sisälle myös ne, joilla ei opiskelijakorttia ollut, sillä eipä meiltä sellaisia kyselty. Itse ostin 200 ruplan eli noin 5 euron hintaisin valokuvausluvan.
Positiivista oli myös se, että päästiin suhteellisen nopeasti sisälle, jonotettiin arviolta vain noin puoli tuntia, kun viime matkalla tuolla käynyt ryhmä jonotti pakkasessa, lumisateessa kengät märkinä ilman takkeja puolessa välissä Palatsiaukiota puolitoistatuntia. Me sentään jonotimme auringonpaisteessa, vieläpä ihan sisäänkäynnin luonna sisäpihalla.


Meidän venäjän opettaja päätti sitten näköjään photoboomata tämän kuvan


Museoon sisälle ei tosiaan saanut viedä pitkiä takkeja, isoja laukkuja, sateenvarvoja, vesipulloja eikä myöskään "muita varusteita" mikä hämäsi ehkä eniten. Myös korkokengät oli kiellettyjä. Vaikka kaikki tavarat läpivalaistiin ja metallinpaljastimestakin käveltiin, niin eipä noita asioita taideta kovinkaan tarkasti valvoa, sillä meidän porukasta sisälle onnistuttiin kuljettamaan sekä sateenvarjo että vesipullo. Takit taisivat olla suurin ongelma, mutta narikkakin oli onneksi ilmainen.

Juhlaportaat, jotka johtivat toiseen kerrokseen ja niiden yläpuolella oleva kattomaalaus.
Ärsyttää, en todellakaan saanut mahtumaan koko portaikkoa kuvaan millään tavalla vaikka kuinka yritin, joten tuossa nyt on lähinnä kuvaa tuosta koristuksesta. Toinen asia joka ärsytti, oli se ihmisten paljous.



Portaikkoa pitkin siirryttiin toiseen kerrokseen, joss me sitten vietimmekin melkien koko sen kolme tuntia mikä meille oli tuohon vierailuun varattu. Ajattelin ensiksi, että meillähän on aikaa vaikka kuinka paljon, mutta ei. Emme tosiaan ehtineet edes nähdä koko toista kerrosta ja ensimmäinen ja kolmas sekä teatteri ja reservirakennus jäivät näkemättä.

Meitä eivät niinkään kaikki taulut kiinnostaneet, enemmän huomiota kiinnitettiin noihin huoneisiin ja niiden sisustuksiin. Päätettiin etsiä ritarien haarniskat ja huomattiin pian, että se oli helpommin sanottu kuin tehty. 
Varoitus: saatan olla väärässä joidenkin huoneiden nimien suhteen, koska en ole kartalla vieläkään. Ja kaikilla huoneilla ei edes ollut nimiä, joten menen sitten sen mukaan mitä siellä oli esillä.

Nikolain sali




Venäjän kulttuurien ja taiteiden saleissa oli esillä tsaarien aikaisia huonekaluja ja huoneet oli sisustettu niiden käyttötarkoituksen mukaan



Goottilainen kirjasto, joka oli luultavasti yhtä iso pinta-alaltaan kuin meidän talo, ellei jopa isompikin.

Tuolla koko rakennuksessa oli ihan omanlaisensa ilmasto, mikä aiheutti ainakin meidän porukalle silmien ja kurkun kuivumista. Eipä se onneksi kauheasti haitannut, kun oli niin paljon katseltavaa.


Yksi Ranskan taiteen saleista





Joku viiksiniekka vuoden 1812 sodan galleriasta


Pyhän Yrjön sali






Ihmetystä meidän porukassa herätti se, että kuinka joku on oikeasti jaksanut maalata kaikki nuo kattomaalaukset mitä tuolla oli. Siinä on ollut maalattavaa kerrakseen.


Juhlaportaikko, jonka ylätasanteella oli Länsi-Euroopan dekoratiivista veistostaidetta
(kuulostipa hienolta)




Sitten vihdoin ja viimein, muutaman mutkan ja "eksymisen" jälkeen löydettiin se mitä oltiin etsitty. Ritarisali. Esillä oli eri maissa käytettyjä haarniskoita ja aseita. Niistä en saanut kovinkaan hyviä kuvia, koska nuo vitriinit heijastivat ikävästi.



Kun haarniskat oli nähty, kaikkien jalat alkoivat olemaan jo niin loppu, että päätettiin lähteä seikkailemaan tuolta ulos. Uloskäynnin löytäminen olikin sitten ihan oma tarinansa.


Suunnattiin juhlaportaikkoa pitkin takaisin ensimmäiseen kerrokseen ja päädyttiin suoraan antiikin kulttuurien ja taiteen saleihin.


Jupiterin sali


Tiedät-kyllä-kuka



Jupiter




Antiikin Kreikan jälkeen siirryttiin muinaiseen Egyptiin ja kyllä, olin siitäkin enemmän kuin innoissani koska mikä nyt olisi hienompaa kuin muumiot ja hieroglyfit? Tuolla Egypti osastolla oli ihan oikea muumiokin, mutta sitä ei saanut valokuvata. Murr.






Löydettiin sitten lopulta uloskin tuolta, eikä tarvinnut edes kysyä apua. Suunnattiin Palatsiaukiolla jossa syötiin jäätelöt ja sen jälkeen jatkettiin seikkailuja seuraavaan paikkaan. Uudestaan tuonne on päästävä, sillä niin paljon jäi vielä näkemättä!





Meinattiin Marjutin kanssa jäädä kaksi kertaa tuollaisen hevosvaunun alle, kun ei niitä yhtään huomattu...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Make my day :)