perjantai 23. elokuuta 2013

"Hic gaudet mors succurrere vitae"

Gunther von Hagens' Body Worlds - The original exhibition & The Story of the Heart

Tehtiin keskiviikkona päivä reissu Heurekaan. Olin ehkä sadasti selittänyt äitille kuinka haluan päästä kattomaan sitä body worlds -näyttelyä ja lopulta se suostu lähtemään mukaan.
Minä olin innoissani, äiti ei niinkään, koska sitä kammotti ajatus siitä, että kaikki esillä olevat ruumiinosat ynnä muut ovat ihan oikeita. Minusta se oli vain mielenkiintoista.
Valokuvia näyttelyssä ei tosiaan saanut ottaa, joten kaikki kuvat ovat googlesta.
Tässä vaiheessa varoitus, että jos tekee pahaa nähdä edes verta, niin ei kannata katsoa tämän postauksen kuvia. Tai jos muuten tuntee olevansa herkkä tähän aiheeseen liitttyen.

Näyttelystä kertovaa kirjaa lainatakseni "Plastinointi ikuistaa ruumiin kuoleman ja hajoamisen väliseen tilaan esteettisesti." Plastinoinnissa tosiaan kaikki ruumiin nesteet korvataan tyhjiäkäsittelyssä reaktiivisilla muoveilla. Menetelmän avulla kaikki ruumiin solut ja pinnan muodot säilyvät ennallaan pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Tuollaisia plastinoituja ruumiita käytetään esimerkiksi lääkäreiden koulutuksessa ja anatomian opetuksessa.
Plastinointi pysäyttää ruumiin hajoamisen ja kuivumisen, joten esim. ruumiin sisäosat eivät herätä vastenmielisyyttä eikä epämielyttävää hajua ole.

Jokainen näyttelyssä esillä oleva ruumis on saatu lahjoituksena.
Alussa kerrottiin, että lahjoittajista ei kerrota mitään, koska tarkoituksena on keskittyä ihmiskehon anatomiaan, ei ihmisten traagisiin kohtaloihin. Tästä huolimatta ainakin yhdessä oli mainittu kuinka kyseinen henkilö oli kuollut.

"Jos koko ruumiini plastinoitaisiin ja asetettaisiin näytteille, se saattaisi pysäyttää hmiset ajattelemaan."
- Lahjoittajan kommentti.

Tuo Heurekassa oleva näyttely keskittyy ihmiskehon anatomiaan yleisesti ja sitten erityisesti sydämeen ja verenkiertoon. Noita on tosiaan useita erilaisia, esimerkiksi yksi pelkästään eläinten anatomiaan keskittyvä sekä Body Worlds Vital missä keskitytään enemmän urheiluun.
Ja tietysti Saksassa oleva Plastinarium missä on pysyvä näyttely sekä opetuskeskus, jossa noita ruumiita taidetaan plastinoidakin.

Sydämen verisuonet

Verisuonistoa



Yleisesti ottaen kaikki ruumiit on aseteltu ihmisille luontaisiin asentoihin, mutta sitten on näitä poikkeuksia jotka on halkaistu ja levitelty vaikka mihin suuntiin, tarkoituksena havainnollistaa sisäelinten oikeita paikkoja.



Ainut kohta koko näyttelyn aikana millon alko vähän karmimaan oli se, kun käytiin läpi ihmisen kehitystä. Sikiöt oli kaikista pahimpia, koska sitä alko väkisinkin miettimään, että ne on ihan oikeasti ollu jonkun lapsia.




Ja tämä oli ainut missä jäin oikeasti miettimään, että mitä kyseiselle ihmiselle on tapahtunut.


Kaiken kaikkiaan koko näyttelystä jäi kuitenkin hyvin positiivinen fiilis ja haluaisin kyllä nähdä niitä muitakin näyttelyitä. Jos yhtään kiinnostaa niin kannattaa mennä katsastamaan tuo näyttely! Se on Heurekassa esillä 22. syyskuuta asti. Pääsy on aikuiselta 18,50€ ja opiskelijalta 13,50€ ja ihan mielellään tuon rahan kyllä maksaa. Ja onhan heurekassa paljon kaikkea muutakin! Loppuun vielä mielestäni paras lahjoittajan kommentti siitä, minkä takia mielummin lahjoittaa ruumiinsa kuin haluaa sen haudattavan.

"Hautapaikan ylläpitäminen on vain viimeinen tapa hämätä ihmisiä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Make my day :)